menu

0304-66 19 17, JOUR 0709-66 19 17

info@bohusassuransen.se

Nyheter

Nu startar högsäsongen för båttjuvar

posted in Nyheter by

Så minskar du risken för båt- och motorstöld

Förvara motorn säkert. Många båtmotorer stjäls efter båtsäsongens slut, under vinterförvaringen. Därför är det viktigt att ta av utombordsmotorn eller drev till inombordsmotorn och förvara dem inlåst, minst mellan 1 november och 31 mars.

Använd rätt lås. Hänglås är en nödvändighet för att slippa få båten eller motorn stulen. Det gäller oavsett var du bor, tjuven finns överallt numera. Använd bygel, kätting och hänglås som är godkänd av Svenska Stöldskyddsföreningen, lägst stöldskyddsklass 3. Tänk även på att båtens stävögla ska vara av motsvarande klass som stöldskyddet. Om stävöglan inte är härdad är den relativt enkel för tjuven att kapa av, använd då båtens pollare eller en egen låsögla istället.

Stöldskyddsmärk båten. Med hjälp av stöldskyddsmärkning är det lättare att hitta och identifiera en motor, båt eller vattenskoter som hamnat i fel händer. De märks upp med dolda mikropunkter och ett ID-nummer, så att polisen med hjälp av ett register kan få reda på vem som är ägare vid en beslagtagning.

Stöldsamverka med grannar. Fotografera båten och motorn och skriv upp motor- och skrovnummer. Byt kontaktuppgifter med dina båtgrannar – samverka och hjälp varandra att titta till era båtar!

Använd spårsändare. En spårsändare fästs på båten eller motorn och kopplas till din mobiltelefon. Om båten eller motorn flyttas får du ett larm med positionen på en karta.

Källa: LF Gbg&Bohuslän

07 okt, 20